Постинг
30.03.2020 12:56 -
На кулинарна вълна: закуската и нестандартни ястия
"Изяж закуската си сам, обяда раздели с близките или с приятели, а вечерята дай на врага". Убеден съм, че знаете тази древна китайска поговорка - приемана безрезервно, оплювана или отхвърляна? Лично аз, от много години не вечерям. Е, през зимата човек освирепява чат-пат и му се ще нещо да хапне, макар и малко. Няма лошо, трябва да се вслушваме в желанието на тялото, но не и да се увличаме! Салата или туршия, в зависимост от сезона, леко мезе за огнената вода, а после и за виното, колкото да не е без хич. Както казваше мой приятел "пиенето без мезе води до хулиганство"...
Като противник на вечерното хранене, но не заклет, съм издигнал в култ закуската. Преди да хапна нещо, започнах да го правя от съвсем скоро, изпивам чаша топла вода със сок от половин лимон/мнозина твърдят, че било много полезно!/. В интернет ще откриете подробна информация за киселата напитка. След като изпия лековития киселдак, веднага сядам да закуся. В последните години, почти всеки ден ям едно и също, от откровен мързел: циганска баница/ филия, намазана със зехтин и поръсена с червен пипер и сол/. Днес обаче, докато лениво се разбуждах, се върнах в спомените за моето детство и се удивих колко вкусни и елементарни неща сме хапвали като хлапета: филия, назамана със свинска мас или с масло, червен пипер и сол, попара с липов чай: хапки стар хляб и надробено сирене и малко захар, пържени филии, а в края на май и началото на юни - филия, намазана с масло, а отгоре нарязани ягоди, поръсени със захар. Истински разкош!
За да приключа с кулинарната тема, тъй като имам много и интересни неща за разказване, ще ви дам две простички рецепти. Ако все още ви е останала сурова туршия от зелени домати, нарежете ги на полумесеци, изтискайте сока от тях и ги изпържете. Щом придобият леко златист цвят, чукнете им няколко яйца и разбърквайте до готовност.Изпитана стара шопска рецепта! Пак от шоплука: нарежете и запържете леко, до омекване, пера от пресен лук, а после чукнете върху тях няколко яйца и да ви е сладко!
Хубав и безкоронен ден ви желая! До скоро!
Като противник на вечерното хранене, но не заклет, съм издигнал в култ закуската. Преди да хапна нещо, започнах да го правя от съвсем скоро, изпивам чаша топла вода със сок от половин лимон/мнозина твърдят, че било много полезно!/. В интернет ще откриете подробна информация за киселата напитка. След като изпия лековития киселдак, веднага сядам да закуся. В последните години, почти всеки ден ям едно и също, от откровен мързел: циганска баница/ филия, намазана със зехтин и поръсена с червен пипер и сол/. Днес обаче, докато лениво се разбуждах, се върнах в спомените за моето детство и се удивих колко вкусни и елементарни неща сме хапвали като хлапета: филия, назамана със свинска мас или с масло, червен пипер и сол, попара с липов чай: хапки стар хляб и надробено сирене и малко захар, пържени филии, а в края на май и началото на юни - филия, намазана с масло, а отгоре нарязани ягоди, поръсени със захар. Истински разкош!
За да приключа с кулинарната тема, тъй като имам много и интересни неща за разказване, ще ви дам две простички рецепти. Ако все още ви е останала сурова туршия от зелени домати, нарежете ги на полумесеци, изтискайте сока от тях и ги изпържете. Щом придобият леко златист цвят, чукнете им няколко яйца и разбърквайте до готовност.Изпитана стара шопска рецепта! Пак от шоплука: нарежете и запържете леко, до омекване, пера от пресен лук, а после чукнете върху тях няколко яйца и да ви е сладко!
Хубав и безкоронен ден ви желая! До скоро!
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 10
Архив